top of page

CHANGEMAKERS, meer dan ooit nodig !

Dit jaar gaan we met de campagne naar het hart van 11.11.11: we zetten changemakers wereldwijd op een voetstuk. Door hoopvolle verhalen, straffe acties en scherpe inhoud. Waarom? Omdat ze meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn om verandering te brengen.

Passy, Thaïs, Red, Esperanza, Awad ... Deze changemakers streven naar een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt. Ze doen dat elk op hun eigen manier. Ze strijden tegen ongelijkheid, klimaatverandering, uitbuiting door grote multinationals en ga zo maar door. Maar het wordt hen moeilijk gemaakt. Steeds meer komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Net daarom zijn deze changemakers belangrijker dan ooit en voeren wij campagne.

Ontmoet onze changemakers

Deze changemakers streven elk op hun eigen manier naar een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt.

Radiopresentator Thaïs geeft Congolese mensen een stem

In Zuid-Kivu, in Congo, woont Thaïs. Hij werkt voor Radio Maendeleo, zij geven het Congolese volk een stem. Lokale gemeenschappen en NGO's kunnen er onafhankelijk en ongebonden praten.

Door hen aan het woord te laten, krijgen journalisten ongefilterde en correcte informatie. Thaïs probeert zo met de zender invloed te krijgen op politieke beslissingen.

Hij wil graag zijn radiozender te horen is tot in de verste uithoeken van het land. "Hoe meer bereik er is, hoe groter de kans dat we invloed hebben op politieke beslissingen."

Awad geeft Syriërs nieuwe kansen

Awad werkt voor Totol, een organisatie uit het Syrische Raqqa, het vroegere kerngebied van terreurgroep IS.

In Syrië leeft 69% van het volk in absolute armoede, en daar wil Totol iets aan doen. Iedereen kan bij Totol een beroep leren dat nuttig is voor de heropbouw van het land. Tijdens die lessen praten ze openlijk over hun traumatische ervaringen tijdens de IS-heerschappij. Zo verwerken ze samen wat ze meemaakten en bouwen ze hechte vriendschappen op. Jong en oud kan er terecht.

Awad en zijn organisatie zorgen er niet alleen voor dat de mensen de stad kunnen heropbouwen, maar ook dat mensen op elkaar kunnen bouwen.

Passy verdedigt vrouwenrechten in Congo

Passy is een vrouw met pit. Ze richtte in 2011 'Aidprofen' op, een NGO die vrouwenrechten verdedigt en de strijd aangaat tegen seksueel geweld.

Haar doel: het politieke engagement van jongeren en vrouwen vergroten zodat ze weerbaarder worden en voor zichzelf opkomen.

Esperanza vecht voor de natuur in Ecuador

Esperanza stampte samen met andere vrouwen Acción Ecológica uit de grond, met als doel: olie ín de grond houden.

De organisatie strijdt tegen petroleumontginning in de Amazone. Ze wil natuurgebieden zoals Yasuní, en haar bewoners, uit de handen van oliemaatschappijen houden. Waarbij ze meteen ook een effectieve bijdrage levert in de strijd tegen de klimaatsverandering. Ze helpen inheemse gemeenschappen om hun rechten te verdedigen, via monitoring, campagnes en juridische acties.

Esperanza heeft mee bijgedragen aan een belangrijke primeur op wereldvlak : de rechten van de natuur werden opgenomen in de grondwet van Ecuador. Hierdoor werden nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor juridische acties ter verdediging van de natuur.

Red maakt de Filipijnen groener

Red Constantino is de directeur van ICSC, Institute for Climate and Sustainable Cities. Hij strijdt voor een vooruitstrevend klimaatbeleid en komt op voor schone en betaalbare energie voor iedereen.

De organisatie werkt vanuit de Filipijnen en focust zich op de hele wereld. Samen met een team wetenschappers brengen ze de langetermijngevolgen van de klimaatopwarming in kaart en geven hiermee beleidsadvies aan de overheid.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page