top of page

THE MUFFIN MAN: straffe docu over voedselverspilling...

Op 10 oktober vertoont 11.11.11-Mechelen de docu: 'The Muffinman' in de oxfam-Wereldwinkel van Mechelen. Deze docu sluit naadloos aan bij de nieuwe 11-campagne, waar de massale voedselverspilling in het Westen aan de kaak wordt gesteld.

Iedereen welkom vanaf 20u...

'The Muffinman' is een weerslag van het persoonlijk verhaal van Steven - The Muffinman- De Geynst. Filmmakers Jef Maes en Trees Heirbaut volgden de man en zijn engagement, van proces tot vrijspraak en verder.

Steven De Geynst uit Temse werd in 2010 opgepakt voor het stelen van muffins uit een afvalcontainer van Carrefour in Rupelmonde. In eerste aanleg kreeg hij een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk. In februari van dit jaar werd hij in het Hof van Beroep in Gent vrijgesproken, maar zijn strijd tegen voedselverspilling blijft staande."De film maakt een symbiose tussen twee elementen: het persoonlijke verhaal van iemand die eerst uit noodzaak maar daarna uit overtuiging weggegooid voedsel probeert te recupereren. Anderzijds hebben we ook de focus gelegd op de mondiale voedselverspilling en hoe dat gegeven ons allemaal beïnvloedt", zeggen filmmakers Trees Heirbaut en Jef Maes uit Sint-Niklaas. Zij volgden De Geynst in de aanloop naar zijn proces en gingen mee naar de volkskeuken waar hij voedsel uitdeelde dat de maatschappij al had uitgespuwd. "We hebben ook internationale experts op gebied van voedselverspilling ontmoet en we zijn op stap gegaan met mensen die aan 'dumpster diving' doen."

Mondiale voedselcrisis

Het tweetal bezocht ook warenhuizen om een antwoord te krijgen op hun vele vragen. "Volgens personeel dat off the record wou spreken, worden gigantische overschotten nog eetbaar voedsel eerst met javel overgoten zodat zeker niemand er nog iets aan zou hebben. Voedsel dat 1 dag over tijd is, zoals yoghurt of kaas, wordt zonder nadenken in de containers gezwierd." Wat maakt dat België op een jaar tijd 3,6 miljoen ton voedsel wegsmijt. De voedingsindustrie, maar ook de modale huishoudens maken zich daaraan schuldig. Bijna een jaar na zijn vrijspraak is De Geynst's engagement nog steeds vurig. "We stevenen af op een mondiale voedselcrisis. De graanoogsten zijn mislukt waardoor er nu al gespeculeerd wordt op graanprijzen", stelt De Geynst. "En dat terwijl overconsumeren een levenswijze is geworden, een patroon dat ons koopgedrag beheerst. Ik zie wel al wat verandering. In Sint-Truiden doneert Delhaize bijvoorbeeld overschotten aan de voedselbanken, maar heel die voedingsindustrie moet herbekeken worden. We pleiten niet voor het stelen van voedsel, laat dat duidelijk zijn, wel voor het vermijden van die tonnen verspild eten."


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page