top of page

SERGE in BURUNDI: Sociale Onzekerheid in Burundi

De laatste dagen zijn opnieuw tientallen slachtoffers gevallen in Burundi. De spiraal van

geweld lijkt niet op te houden nadat verkiezingen werden gehouden eerder dit jaar.

President Nkurunziza ‘liet’ zich herverkiezen

voor een derde maal. En dit ondanks protesten van de oppositie, de civiele maatschappij en de internationale gemeenschap : volgens de Arusha akkoorden is een derde termijn niet mogelijk. Sindsdien zijn er vele manifestaties geweest met verschillende gewelddadige confrontaties.

Meer dan honderdduizend Burundezen zijn het land uitgevlucht. Reeds vele jaren werken ngo’s aan sociale zekerheid in Burundi, maar helaas staat het armste land van de wereld

anno 2015 aan de rand van de totale onzekerheid. Ook in Burundi is de laatste jarenvooruitgang geboekt rond sociale bescherming.


De lidorganisatie Wereldsolidariteit van 11.11.11 werkt bijvoorbeeld al heel lang in het land rond het versterken van de mutualiteiten. Een partner van hen is Munasa. Een mutualiteit die actief is in 11 provincies van Burundi en die ervoor zorgt dat de aangesloten Burundezen toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg. Ze bieden consultaties en geneesmiddelen aan in gezondheidscentra

en beschikken over een klein laboratorium waar ze bijkomend onderzoek kunnen verrichten. Ook voor opvang en zorgen bij zwangerschappen en bevallingen kunnen leden bij de mutualiteit terecht. In totaal bereiken ze bijna 30.000 Burundezen. Dit zijn mooie resultaten, mede met uw ondersteuning krijgen, ook vandaag nog, vele Burundezen een betere toegang tot gezondheidszorg.


Maar die vooruitgang loopt zeer groot gevaar. Vandaag lijken er alleen maar geruchten te zijn over bewapening van rebellen en opkomende strijd. De Oost-Afrikaanse Gemeenschap en de Afrikaanse Unie hebben het regime veroordeeld voor de vele mensenrechtenschendingen en pogen een dialoog op gang te brengen. België besliste, samen met andere donoren, om delen van haar ontwikkelingssamenwerking stop te zetten. Deze druk kon voorlopig geen einde brengen aan de spanningen.


Ook 11.11.11 werkt al heel lang samen met partners in Burundi. Maar dan vooral met organisaties die pleiten voor democratisering en versterking van de mensenrechten. Gisteren had ik een ontmoeting met Faustin van Parcem. Faustin werkt rond corruptie, ook een heel groot probleem in het land. Momenteel is hij echter vooral bezig om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om een vreedzame dialoog te gaan voeren. Het wordt onze partners wel niet gemakkelijk gemaakt. Velen worden rechtstreeks bedreigd en kunnen slechts werken mits sterke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ik kan dan ook niets anders dan grote bewondering hebben voor de ‘Faustin’s’ in Burundi die dagelijks hun leven op het spel zetten.Voor vele krachten uit de civiele maatschappij is het helemaal onmogelijk om in het land te blijven.

Eén van hen is Pierre Claver. Op 3 augustus werd deze Burundese mensenrechtenactivist neergeschoten. Een kogel doorboorde zijn gezicht en nek. De schade was zo groot dat een adequate verzorging in zijn thuisland niet mogelijk was. Mede dankzij uw steun kon 11.11.11 Pierre Claver overbrengen naar een Belgisch ziekenhuis. Want ook

mensenrechtenactivisten hebben uiteraard geen sociale zekerheid in Burundi. 11.11.11 werkt al jaren samen met Pierre Claver en zijn mensenrechtenorganisatie APRODH.


Vanuit België moeten we alles op alles zetten om vreedzame oplossingen mogelijk te maken, alle wegen en connecties gebruiken, burger en overheid. Hopelijk kunnen we zo iets bijdragen om het land terug in de richting van sociale zekerheid te krijgen, en niet in de richting van de angst.

Serge

29/10/2015 – Bujumbura / Burundi


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page