11.11.11-campagnethema in de nationale media!

October 18, 2014

En of 11.11.11 de voorbije dagen in de kijker stond... Naar aanleiding van het nationale actieweekend, was het voedselthema van onze organisatie niet weg te branden uit de media. Alle kranten, maar ook radio 1, Koppen en Het Nieuws op VTM en Het Journaal op één informeerden de vlaming over ons campagnethema van 2014: Eén derde van het voedsel wordt verspild, en dat moet veranderen!

 

In dit blogartikel een greep uit de persberichten...

Reportage Koppen XL:

11.11.11 kaart massale voedselverspilling aan in Koppen XL!

 

Een derde van het voedsel dat we wereldwijd produceren wordt verspild, een hallucinant cijfer. Bij elke stap in de voedselketen gooien we gigantische hoeveelheden eten weg. Tonnen voedsel worden niet gebruikt. Perfect eetbare producten laten we gewoon rotten. Ook op ons eigen bord en in onze koelkast gaat heel wat eten verloren. Op 16 oktober, Wereldvoedseldag, lanceert 11.11.11 haar jaarlijkse campagne die dit jaar voedselverspilling als thema heeft. Ook Koppen zet dit thema deze week op de kaart.

 

Bekijk hier de aflevering van KOPPEN over voedselverspilling.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel De Standaard:  Check hier 

Boontjes te krom, te dik of te lang: de vuilnisbak in

17 OKTOBER 2014 | Inge Ghijs

Een derde van alle voedsel gooien we weg. Omdat Europa de meest absurde esthetische regels oplegt voor tomaten, sla, boontjes. Omdat de supermarkten nog strengere normen opleggen. En omdat Europese tussenhandelaren bestellingen van de ene op de andere dag kunnen annuleren.

Een Keniase boerin gooit basilicum weg. ‘De klant wil geen steel die te dik is.’ ©11.11.11/Neil Thomas

 

SNEL
  • Een derde van alle voedsel wordt weggegooid

  • Europa legt absurde regels op voor tomaten, sla en boontjes

  • 11.11.11 eist aanpak oneerlijke handelspraktijken

 

‘De steel is te dik en dat wil mijn klant niet’, zegt Ken, een Keniaanse basilicumkweker. Hij staat in zijn serre terwijl de dagloners de hele oogst uittrekken. ‘Van sommige kruiden verkopen we soms slechts 20 procent van onze productie.’

Een boer brengt zijn boontjes naar een exportbedrijf vlak bij Nairobi. De oogst wordt afgekeurd: de boontjes zijn te dik, te lang, te krom, de zijdraad is te dik. De boer moet zijn boontjes terug meenemen, ze zullen gewoon vernietigd worden ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikel Het laatste Nieuws:  Check hier (met reportage vtm)

 

Jaarlijks gaat 1,3 miljard ton voedsel de vuilbak in

Door: redactie 
16/10/14 - 13u50  Bron: Belga

 

Een derde van het voedsel wereldwijd gaat verloren. En dat terwijl een op de negen, ofwel 804 miljoen mensen structureel honger lijdt. 11.11.11 pakte op 16 oktober, Wereldvoedseldag, uit met een nieuw dossier over voedselverspilling en lanceerde haar nieuwe campagne "Voedselverspilling - Sorry is niet genoeg".

Voedselverspilling is meer dan restjes weggooien, zegt de organisatie donderdag. Het is een structureel probleem dat vier grote oorzaken heeft. Een daarvan zijn de schoonheids- en kwaliteitsvereisten. Zo moeten peren rond en blinkend zijn en boontjes liefst op maat gesneden. Een komkommer die te krom of een banaan die te lang is, belandt niet in de supermarkt en wordt vaak weggegooid, met alle gevolgen van dien voor de producenten in het zuiden. 

Maar het schoentje wringt ook elders: zo zorgt bovenstaande voor overproductie, de boeren willen er zeker van zijn dat ze voldoende "mooie" groenten en fruit hebben. En ook oneerlijke handelspraktijken en "klant is koning" doen hun duit in het zakje.

11.11.11 wil dat er voor het probleem bindende en afdwingbare Europese maatregelen komen. Op 17, 18 en 19 oktober trekken vrijwilligersgroepen de straat op. Via de Sorry Is Niet Genoeg-app wordt aan zoveel mogelijk mensen gevraagd om de campagne te ondersteunen door de boodschap "Sorry Is Niet Genoeg" in te spreken. Al de filmpjes komen op de website en daarmee trekt de organisatie naar de ministers om een krachtdadig beleid te eisen tegen voedselverspilling. 

 

Please reload

Featured Posts

THE MUFFIN MAN: straffe docu over voedselverspilling...

October 3, 2014

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Contact: 

Wil je ons bereiken? 

Mail ons op 111111mechelen@gmail.com

Steun 11.11.11

met een fiscaal aftrekbare gift...

Kom bij onze facebook-groep!

 

Word lid van de facebookgroep

11-groep mechelen en blijf op 

de hoogte van onze activiteiten!

  • Facebook App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now