11 Campagne werkt! “Binnenkort M-meeneemdoosjes in Mechelse restaurants?”

December 2, 2014

 

Vermoedelijk heb je het ook al meegemaakt. Je zit samen met je partner, vriend of kinderen op restaurant en jijzelf of je kinderen krijgen al het lekkers dat geserveerd werd echt niet helemaal op. Hoe jammer is het niet dat dit eten na je vertrek gewoon in de vuilniszak verdwijnt? En dat terwijl je er misschien graag de volgende dag opnieuw van wil genieten, of andere huisgenoten die kans wil geven. “Om daar iets aan te doen, wil ik een oproep doen aan Stad Mechelen en de Mechelaars om mee na te denken over de invoering van de M-meeneemdoos“, vertelt gemeenteraadslid Patrick Princen. “Daarmee zou je op eenvoudig verzoek in het restaurant het overblijvende eten op een veilige en vlotte manier kunnen meenemen naar huis.”

 

In o.a. de Verenigde Staten is het heel gewoon om deze vraag te stellen. Hier hebben we vaak teveel schroom om dit te doen. Toch heeft dit M-meeneemdoosje alleen maar voordelen. Het optimaal genieten van je restaurantmaaltijd is daar natuurlijk een hele belangrijke van, maar er zijn er zeker nog. We kunnen zo onder andere voorkomen dat heel wat voedsel weggegooid wordt.

 

Dat dit broodnodig is, werd door de recente 11.11.11-campagne nog eens onder de aandacht gebracht. In Europa verspillen we immers maar liefst 179 kilo voedsel per inwoner. Ondanks de beperkte grootte, zou dit doosje daar echt wel iets aan kunnen veranderen.Naast de klant, heeft ook de restaurantuitbater er voordeel bij. Deze genereert op deze manier heel wat minder afval en weet zo ook zonder dat het expliciet gezegd wordt, dat zijn kookkunst gewaardeerd wordt.

Ook voor jonge gezinnen is de M-meeneemdoos een interessant gegeven, waardoor Mechelen Kinderstad er als het ware nog een extra troef bij krijgt. Niet alleen voor ouders die hun thuisblijvende kinderen de dag nadien ook van het restaurantbezoek willen laten genieten, maar ook voor de restaurantgangertjes zelf, waarvan de buikjes even te klein zijn.

 

“Het is simpel. We voorkomen voedselverspilling, verminderen het afval en verhogen klant-, gezins- en kindvriendelijkheid met het M-meeneemdoosje.

Waar wachten we nog op?” vraagt Princen zich nog af.

 

“Ik had hierover een onderhoud met vertegenwoordigers van de Mechelse horeca “

antwoordt schepen van economie Wim Jorissen. “Zij reageerden positief op dit voorstel. Er is uiteraard nog een hele weg af te leggen.

De praktische uitvoering van dit voorstel moet nog verder besproken worden en in het kader daarvan moeten er nog een aantal afspraken worden gemaakt.“

“Maar de kans is groot dat je over enkele maanden in een aantal Mechelse restaurants

zal kunnen vragen om wat er overblijft van je maaltijd in een meeneemdoosje mee naar

huis te nemen!“ zo besluit schepen Jorissen.

 

M-meeneemdoosje is de conceptnaam voor het initiatief. Wie een goede en originele naam kan bedenken of een gouden tip voor de praktische uitwerking ervan heeft, kan contact opnemen met de initiatiefnemers.

Stuur een mail naar mmeeneemdoos@gmail.com. 

We kiezen zeker voor een doosje dat composteerbaar is en/of volledig te recycleren in het papierafval!

 

 

Please reload

Featured Posts

THE MUFFIN MAN: straffe docu over voedselverspilling...

October 3, 2014

1/3
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Contact: 

Wil je ons bereiken? 

Mail ons op 111111mechelen@gmail.com

Steun 11.11.11

met een fiscaal aftrekbare gift...

Kom bij onze facebook-groep!

 

Word lid van de facebookgroep

11-groep mechelen en blijf op 

de hoogte van onze activiteiten!

  • Facebook App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now